
Hoe sociaal is social media eigenlijk?
Niet lang geleden heb ik tranen gelachen bij een theatervoorstelling van Pieter Derks, genaamd “Van Nature”. Eén liedje in zijn show inspireerde mij om deze blog te schrijven. Het geniale lied “Likes” gaat over de tijd die social media dagelijks in beslag neemt, waardoor we simpelweg vergeten écht te leven. Daarnaast gaat het liedje indirect ook over de zoektocht naar waardering en erkenning. Iets waar we allemaal naar op zoek zijn en in de essentie ook de reden is waardoor sociale media groot zijn geworden. Via social media uit waardering zich in de vorm van een “Like” of een “Plusje”, maar is dat inmiddels geen gewoonte geworden? Hoeveel sociale waarde kun je hechten aan een “duimpje”? Waarop ik vervolgens bij mezelf te rade ging met de vraag: hoe sociaal is social media eigenlijk?
Social Media van trend naar routine
Social Media is allang geen trend meer, maar een onderdeel geworden van onze dagelijkse routine. Tijdens het tandenpoetsen even snel Facebook checken, onder het familiediner even een Tweet eruit gooien over hoe geweldig het eten smaakt. Zelfs op het toilet is onze smartphone niet meer veilig voor overmatig social media gebruik. Tegelijkertijd verlaagd social media ook de sociale drempels. Mensen durven eerder commentaar te gegeven en even reageren op een leuke post van je vriend is in twee tellen gedaan. Ook bedrijven gebruiken steeds vaker deze sociale ‘tools’ om hun (online)marketingstrategie te ondersteunen. “Dicht bij de klant staan en een ‘persoonlijke’ relatie met hen aangaan” zijn voorbeelden van achterliggende motieven. Het is wel duidelijk dat wij onze tijd en aandacht steeds meer besteden aan ‘sociaal’ zijn, maar is dat in werkelijkheid wel zo?
“1000 vrienden op Facebook en niemand om mee naar de kroeg te gaan”
Kijk maar eens rond in je vriendenkring. Ook in mijn sociale omgeving zijn tal van voorbeelden te vinden van onbewuste ‘sociale’ media invloeden. Ik merkte bijvoorbeeld laatst dat mijn gespreksstof met vriendinnen in de loop der jaren toch wel minder is geworden, omdat ik in principe alles al heb gelezen op hun tijdlijn. Het valt mij ook op dat alleen echt goede vrienden nog de moeite nemen om mij een ‘smsje’ te sturen als Watssapp er weer eens uit ligt. Het valt ook meer op als ineens een verre kennis een ‘gefeliciteerd’ op mijn tijdlijn zet, dan dat ik een telefoontje krijg van een goede bekende die altijd belt, terwijl een belletje veel persoonlijker is, toch?
Niet alleen in ons privéleven, maar ook in het zakelijke leven hechten bedrijven veel waarde aan erkenning in de zin van zoveel mogelijk ‘Likes’. De rangorde op de sociale ladder wordt bepaald door het aantal volgers en bloglezers. Maar hoeveel zijn 1000 volgers waard als niemand je berichten leuk vindt, of als er nooit gereageerd wordt op je content? En hoe persoonlijk is een reactie op een klacht als er staat “Eén dezer dagen nemen wij contact met je op!” Van spontaniteit is dan geen sprake meer.
Is Social Media helemaal niet sociaal dan?
Naar aanleiding van mijn eerste vier alinea’s lijkt het net alsof ik denk dat social media helemaal niet sociaal kán zijn. Dat is natuurlijk onzin. Social Media kan namelijk wél sociaal zijn, maar niet iedereen heeft dat begrepen. Er zijn gelukkig een heleboel mensen en bedrijven die het wel hebben begrepen en die hun fans op een leuke en oprechte manier willen raken en daardoor ook een zeer betrokken fanbase kunnen creëren. Enkele voorbeelden:
1) Bedrijven en berichten die het goed doen, haken in op de actualiteit. Kijk bijvoorbeeld het bericht van Koffietijd naar aanleiding van de “Oscar Selfie”*.
2) Opmerkingen of klachten van klanten worden snel en op een persoonlijke manier behandeld. Zie bijvoorbeeld de reactie van een IKEA medewerker op een Valentijnspost*.
3) Echte goede post zijn herkenbaar en hebben iets menselijks in zich. Zie bijvoorbeeld de Hi! post over oma’s*.
4) Plaats niet alleen je eigen content, maar reageer ook op anderen. Gebruik daar het liefst ook een beetje humor bij. Zie de NS tweet met Arie Boomsma*.
Deze organisaties hebben met elkaar gemeen, dat zij iets menselijks in hun boodschap proberen achter te laten. Iets dat voor volgers herkenbaar is en waar ze graag op willen reageren. Dan is het aantal ‘likes’ misschien niet eens zo belangrijk meer, maar gaat het meer om de impact van je berichten en de waarde van je content. Hiervoor is lef nodig. Bedrijven moeten het aandurven om die menselijk kant te laten zien, anders wordt het nooit ‘persoonlijk’. Durf jij dat aan?
Mijn antwoord op de vraag
Om even terug te komen op het liedje van Pieter Derks en de vraag “Hoe sociaal is social media eigenlijk?” Ik ben er van overtuigd dat social media wel degelijk sociaal kan zijn. Social media is sociaal zolang de intenties oprecht zijn en organisaties niet alleen maar willen halen (zoals ‘likes’) maar ook echt iets willen brengen (zoals relevante content). Dus steek aandacht in je volgers, reageer op hun reacties, maak berichten persoonlijk, wees af en toe ook eens spontaan en heb er echt plezier in. Gebruik social media met mate en bedenk ook dat het échte leven niet alleen maar plaatsvindt in de digitale wereld. Dus social media sociaal? Ja het kan!
Hoe gaan wij om met social media?
Bij Buro Koorts willen we graag met social media omgaan, door persoonlijk en onderscheidend te zijn. “Dicht bij de klant staan en een ‘persoonlijke’ relatie met hen aangaan” kan namelijk alleen als je de klant ook iets van waarde kunt geven. Zo hebben we voor één van onze klanten, die toen 90 jaar bestond, een speciale appeltaartenactie in het leven geroepen. Als Nieuwjaars bedankje kregen klanten een blik ingrediënten voor een heerlijke appeltaart: “Ouderwets lekker!”. Door een foto op de Facebookpagina te posten met de zelf gemaakte appeltaart kon de maker van de mooiste appeltaart een diner voor twee personen winnen bij restaurant ‘Vroeger’. Het resultaat mocht er wezen.
* Deze social media berichten komen van www.debestesocialmedia.tumblr.com