Spring naar content

Wat we kunnen leren van het EK: 4 interessante inzichten

De Oranjekoorts blijft stijgen in Nederland en ook wij (Frank & Nicole) volgen de wedstrijden op de voet. Tijdens het kijken van de wedstrijden vielen ons een aantal dingen op. Lessen die wij interessant vonden. We hebben ze voor je op een rij gezet.

Gepubliceerd op 9 juli 2024 • 3 minuten leestijd

1. Je bent zo goed als je laatste resultaat

Weet je nog, de kritiek die het Nederlands elftal kreeg na de poulefase? Derde worden in de poule is natuurlijk niet echt een prestatie om trots op te zijn. Inmiddels zijn we een aantal weken verder en wie heeft het nu nog over die slechte wedstrijd tegen Oostenrijk? In plaats daarvan herinneren we ons de goal van De Vrij tegen Turkije en de twee goals van invaller Maler tegen Roemenië. Een ander voorbeeld zie je terug bij het team van Roemenië, dat werd geprezen voor het netjes achterlaten van de kleedkamer.

2. Succes is het resultaat van teamwork

Individuele sterke spelers garanderen niet de winst. Vooraf werden Engeland en Frankrijk gezien als dé favorieten. En dat is niet verrassend, als je kijkt naar de sterspelers die daar voetballen. Er werd nogal wat verwacht van Kane en Mbappé. Maar of ze het echt waar gemaakt hebben en de sterren van de hemel hebben gespeeld? De Franse bondscoach Deschamps zei dat Mbappé en ook Griezman niet op de top van wat ze kunnen spelen, maar dat Frankrijk door is vanwege de collectieve kracht van de groep.

Succes is dus vaak het resultaat van teamwork. Deze wijsheid geldt niet alleen op het voetbalveld, maar is ook belangrijk voor het succes van een bedrijf. Als ondernemer is het belangrijk om een team te bouwen waarbij samenwerking en gemeenschappelijke doelen centraal staan. Kies daarbij ook voor een goede combinatie van gedragsvoorkeuren. Een krachtige en aanwezige speler als Virgil wordt versterkt door een rustige, beheerste De Vrij. En ‘stille’ krachten als Schouten en de Franse Kanté maken dit toernooi het verschil. Het zijn spelers die je hard nodig hebt, maar nooit zelf de spotlight opzoeken. De juiste mix aan gedragsvoorkeuren brengt succes.

3. Het zit ‘m in de details

Er was veel om te doen, de teen van de Deense verdediger Andersen. Hij stond één centimeter buitenspel en daardoor werd zijn doelpunt afgekeurd. Het was een doelpunt dat wellicht de uitkomst van het EK had kunnen veranderen. Er kwam veel discussie op gang: is dit de manier waarop de VAR technologie ingezet moet worden? En hoeveel voordeel heb je nog als je met één teen buitenspel staat? Er valt voor beide kanten wat te zeggen, maar strikt gezien was het inderdaad buitenspel.

Dit voorbeeld toont aan hoe belangrijk precisie en details zijn. In het bedrijfsleven kan een kleine fout of een klein detail ook grote impact hebben op het succes van een project of een onderneming. En zoals je eerder kon lezen; je bent zo goed als je laatste resultaat.

4. Bepaal een visie en ga uit van je eigen kracht

De missie voor ieder land was duidelijk: het winnen van de Europese titel. Maar de weg daarnaartoe en de visie is voor iedere bondscoach anders. Koeman gelooft sterk in het concept van starters en finishers. Voor hem zijn er een aantal spelers die vanzelfsprekend in de basis staan en een aantal spelers die hij in kan brengen op het moment dat het nodig is. Een mooi voorbeeld daarvan is de invalbeurt van Wout Weghorst tegen Polen. Nadat hij amper twee minuten in het veld stond, scoorde hij het winnende doelpunt. Waar een grote naam als Depay niet beslissend is, werd Weghorst de nationale held. Maar welk succes Weghorst ook behaalt; voor Koeman is en blijft Weghorst een finisher. Koeman heeft een visie en blijft daarbij, en met (vooralsnog) succes.

Net als een bondscoach die een visie bepaalt en beslist wie hij wanneer inzet, moet een ondernemer bepalen wat zijn visie is en welke werknemers hij inzet voor bepaalde werkzaamheden. Het inzetten van personeel vereist inzicht van de sterke en zwakke punten van elk teamlid én het besef wanneer hun bijdragen het meest waardevol zijn. Het kan bijvoorbeeld interessant zijn om bepaalde teamleden te bewaren voor piekmomenten of specifieke uitdagingen, net zoals Koeman doet met zijn ‘finishers’. Je moet zelf een inschatting maken wie je wanneer inzet en bij welk project. Niet iedere klant en collega hoeven een match te zijn.

Ondernemen is topsport

De komende dagen blijven we het toernooi op de voet volgen en hopen we op een mooie afsluiter van een goede voetbalzomer.

 

Nieuwsgierig geworden? Laten we eens een kop koffie drinken!

Frank Koot

Frank Koot

Laten we eens kennismaken!

Plan een afspraak