Een innovatief bedrijf, is steeds in beweging, de medewerkers denken telkens na over verbeteringen aan hun producten of diensten. Dat is niet omdat het moet van het management, het zit in de cultuur van het bedrijf verweven. De mensen zijn nieuwsgierig en worden gedreven door verbeteringen, hoe klein dan ook. In het geval van sociale innovatie draait het om nieuwe werkwijzen of samenwerkingen. Als je als bedrijf voorop wilt lopen en anders wilt zijn dan je concurrenten, is investeren in innovatie de juiste weg. Investeren stopt niet bij geld, het gaat ook om cultuur en het mogelijk maken van innovatie.
Naast het bedrijfsbelang heeft innovatie ook een maatschappelijk belang. Innovatie stuwt de maatschappij vooruit. Waar zouden we bijvoorbeeld zijn als het wiel niet was uitgevonden of als we nu geen internet hadden gehad? Dan was je nu niet op deze pagina geweest.. Dus, innoveren maar.
Wat is innovatie?
Er zijn vele definities van innovatie, de meest sprekende daarvan vind ik deze: “Innovatie is de geslaagde invoering van nieuwe vormen van toegevoegde waarde.” Je leest het al, innovatie is volgens mij meer dan alleen een idee of een uitvinding. Innovatie is succesvol zijn en waarde toevoegen aan je product, dienst, proces of samenwerking. Innovatie helpt bedrijf en klant verder.
Innovaties kunnen groots en radicaal zijn, denk aan de iPhone (of iPad) en aan de Google zoekmachine. Beide zijn voorbeelden van extreem succesvolle innovaties. Er zijn ook kleine succesvolle innovaties, zoals de vele varianten van App’s. Vaak zijn dit handige tools die de werkwijze of dienstverlening van bedrijven flink optimaliseren.
Hoe word je een innoverend bedrijf?
Innovatieve bedrijven hebben een aantal overeenkomsten. Om te beginnen is er in zulke bedrijven een innovatieve cultuur. Een cultuur waarin medewerkers het leuk vinden om met nieuwe dingen bezig te zijn. Geef medewerkers de ruimte om te ‘spelen’ en voorzie hen in tijd, opleidingen, geld en systemen om innovatie te stimuleren. Daarnaast is coaching van medewerkers belangrijk, zodat de kans van slagen bij elk idee of concept steeds groter wordt. Hier volgen nog een aantal kenmerken die innovatieve bedrijven typeren.
Kenmerken van innovatieve bedrijven:
- Er is noodzaak. Innovatie houdt bedrijven vitaal en zorgt voor een betere concurrentiepositie. Zorg ervoor dat de noodzaak van innovatie onderdeel is van je bedrijf.
- Klanten staan centraal. Innovatie zorgt voor verbinding met mensen. Je helpt ze vooruit met een bepaalde oplossing die je biedt.
- Er is een visie. Niet alleen het management, maar alle medewerkers moeten geloven in de visie van het bedrijf. Wanneer er oprecht geloof is in waar het bedrijf voor staat en wat het doet (en waarom), kunnen innovaties vrij ontstaan zonder beperkingen. Behalve de visie, is er ook een doel nodig. Waar willen we naartoe en wat willen we realiseren?
- Er zijn verschillen. Wanneer je medewerkers ‘klonen’ van jou zijn, zal je weinig nieuwe ideeën genereren. Kies voor kleurrijke medewerkers die anders durven te zijn en anders durven te denken. Bied je mensen de vrijheid zichzelf te zijn. Wanneer je twijfelt over de gedragsvoorkeur van je team, kan je die testen met een Mapstell test.
- Er zijn systemen. Het lijkt vaak spontaan en origineel, maar innoveren is pittig werk wat veel tijd en inspanning met zich brengt. Er zijn tools die je kunnen helpen zoals het Business Model Canvas van Strategyzer. Met enkele aanpassingen maak je er een innovatie-canvas van. Bij Buro Koorts zetten we deze methode voor klanten in om vernieuwing op tafel te krijgen. Naast tools voor vernieuwing zijn er ook tools voor de realisatie van de innovaties nodig. Bedenken is een, markt gereed is heel wat anders. Zeker de technische innovaties vragen veel van de bedrijfsondersteunende systemen. Denk aan het testen van de concepten tot alles wat nodig is om patenten en octrooien vast te leggen.
- Er is openheid. Sta open voor ideeën, ook voor ideeën die niet van jezelf zijn. Wees bereid je kennis te delen om kans te bieden aan mooie samenwerkingen. Denk aan de samenwerking tussen Douwe Egberts en Phillips, waardoor de Senseo is ontstaan.
- De organisatie kent zelfsturing. Bedrijven die zelfsturende teams hebben, zijn beter in staat om kennis en kunde te mobiliseren. Doordat ideeën niet langs alle managementlagen hoeven, krijgen ze eerder een kans. Zelfsturende bedrijven zijn dus flexibeler en kunnen zich sneller aanpassen aan veranderingen. Zoals Darwin het ooit schreef. “Het zijn niet de sterkste of slimste die overleven, maar diegene die zich het beste aanpassen aan een veranderende omgeving.” Om dat optimaal te benutten is er minstens een flinke mate van vrijheid voor innoveren nodig. Vrijheid vraagt om kaders, maar vermijdt te veel beperkingen.
Door innovatie blijft de wereld veranderen. Je kiest zelf of je je alleen aanpast of dat je ook de verandering bepaalt.
Toe aan innovatie binnen jouw bedrijf? We sparren graag met je om te laten zien welke mogelijkheden er zijn en wat we al gedaan hebben op het gebied van innovatie en conceptontwikkeling.