Hoger in Google staan? Volg dit stappenplan met 27 tips!
Wil je ook hoger komen in google? Er zijn twee manieren om hoog in Google te komen: je portemonnee trekken voor een goede Ads campagne, of zorgen voor waardevolle content (inhoud) op je website. Hieronder leggen we uit wat het verschil is tussen deze twee manieren om hoger in Google te komen met jouw website.
Gepubliceerd op 16 augustus 2012 • 9 minuten leestijd
Veel ondernemers vragen zich af: ‘hoe krijg ik mijn website hoger in Google?’. Het antwoord is eenvoudig, aandacht geven en daardoor een hogere positie in Google verdienen. Er zijn twee manieren om hoog in Google te komen: je portemonnee trekken voor een goede Ads campagne, of zorgen voor waardevolle content (inhoud) op je website. Hieronder leggen we uit wat het verschil is tussen deze twee manieren om hoger in Google te komen met jouw website. Én wat je er zelf aan kunt doen om hoger te komen. We geven je Google tips die we hebben opgedaan met Google zoekmachine optimalisatie (SEO) sinds 2010.
Dit artikel is in 2012 geschreven en van tijd tot tijd geven we het een update want het is natuurlijk ook leuk om zelf met dit artikel op de eerste pagina van Google te staan. Wanneer je begint met het schrijven van SEO teksten, zijn er veel zaken die je voor elkaar moet hebben wil je scoren in Google. En je moet je beseffen dat er geen garanties zijn voor goede posities, voor je het weet sta je weer op pagina twee of verder. Hieronder lees je wat je zelf kan doen aan een goede positie in Google.
Hoger in Google met behulp van waardevolle content
De eenvoudige manier is adverteren via Google Ads. Daar gaan we verderop in dit artikel dieper op in. De tweede route om hoger te staan in Google is door het bieden van waardevolle content aan de persoon die informatie zoekt. Een goed verhaal, verdiepende uitleg, nuttige tips, relevante zoekwoorden of de juiste oplossing. Een infographic of een video die bezoekers waarderen. Met waardevolle content geef je je bezoeker iets. Ook afgelopen jaar werd er weer meer gezocht dan ooit. Onderstaand het overzicht van 2022.
Als de bezoeker iets op jouw website vindt wat hij of zij waardeert, dan is de kans aanwezig dat hij of zij de link daarnaartoe deelt via social media. Google zal je pagina dan nog meer waardering geven – ook wel ranking genoemd (PageRank is het algoritme waarmee Google webpagina’s waardeert). Combineer deze kennis met relevante zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden en je kunt hoog in Google komen.
Kies niet alleen voor de eenvoudige zoekwoorden, maar besef je dat ook de zoekopdrachten met meer woorden erg belangrijk zijn. Dat heeft twee voordelen, er is minder concurrentie op die zoekterm en de persoon die zoekt, krijgt een beter antwoord. Door een beter antwoord te bieden blijft de bezoeker van jouw website ook langer op de pagina wat weer bedraagt aan een hogere positie in Google.
Google Voice Search, praat tegen Google
Sinds een paar jaar kun je ook praten tegen Google. Met Google Voice Search spreek je je zoekopdracht uit en Google gaat direct op zoek naar het beste antwoord. Wanneer je de zoekopdracht uitspreekt, gebruik je vaak net andere woorden en een langere zoekopdracht. Hier kun je rekening mee houden bij het schrijven van je teksten voor je website. Google heeft een Voice Search app voor ontwikkelt die vaak al geïnstalleerd is op een Android telefoon.
Zoekresultaten Google verbeteren met lokaal zoeken
In de loop der jaren is Google steeds meer belang gaan hechten aan lokaal zoeken. Google besefte dat mensen vaak bij hen in de buurt zoeken. Of het nu de dichtstbijzijnde pizzeria is of een marketing bureau in Ede, Google biedt je het beste lokale antwoord. Dat doen ze via Google Maps en de beste match met Google Bedrijven op die specifieke zoekterm op basis van de plaats waar je je bevindt. Dit is de reden dat mensen verschillende zoekresultaten kunnen zien op hun scherm.
Hoe kom je hoger in Google, kan dat zomaar?
Nee. Je staat niet zomaar hoger in google. Als eerste moet je de “zoeker” en zijn vraag centraal stellen. Wat wil men nu echt lezen of leren en hoe ga jij daar het beste en relevantste antwoord op geven? Heb je daar het antwoord op, dan kan je hoog in Google komen!
En, Google houdt in haar algoritme rekening met honderden factoren. Door de uitgelekte richtlijnen is het niet langer gissen, maar weten we waar Google waarde aan hecht. Alleen het feit dat het bestand uit maar liefst 146 pagina’s bestaat, zegt genoeg. Het is én blijft een hele klus om een goede positie te verdienen. Om nog maar niet te spreken van de tijd en energie dat het kost om bovenaan te blijven staan. We geven je wel enkele tips wat je er zelf aan kunt doen om zo hoog mogelijk in Google te staan.
Het begint met de structuur van je website
Om echt hoger in google te komen is de technische structuur van de website belangrijk. Dit is op het oog niet direct zichtbaar, maar is van grote invloed op de prestatie en het effect van de website.
Minstens zo belangrijk is de inhoudelijke structuur van je website. Een website waar rekening is gehouden met een heldere navigatie wordt beter gewaardeerd.
Zorg ervoor dat deze structuur ook voor Google makkelijk te lezen is. Dat kan met een XML-sitemap.
Plaats een robots.txt bestand zodat zoekmachines ook makkelijk kunnen zien wat er wel en wat niet geïndexeerd moet worden.
Door je website aan te melden bij Google Webmaster Hulpprogramma’s kun je volgen hoe de indexering gaat en waar eventuele problemen ontstaan. Zo kun je ze snel oplossen voor ze invloed krijgen op de posities in zoekmachines.
Google Search Console helpt je met inzicht in de prestaties van je website en zoekwoorden. Daarnaast geeft Search Console je tips hoe je de website kan verbeteren.
Kies voor een responsive website voor de beste weergave op tablet en smartphone. Google vindt gebruiksvriendelijke en goed leesbare mobiele pagina’s zeer belangrijk als rankingfactor. Test je website hier om te zien of hij geschikt is voor mobiele apparaten. Je wilt tenslotte ook hoog in Google staan op mobiele apparaten..
Om de snelheid van je website te vergroten voor mobiele apparaten kan je Accelerated Mobile Pages maken. Een AMP pagina is een vereenvoudigde versie van je website die sneller geladen wordt en zo een betere ervaring biedt.
Gebruik https voor het beveiligen van je website. Https (HyperText Transfer Protocol Secure) zorgt er voor dat de verzonden data niet leesbaar zijn door derden. Veilige verbindingen met SSL certificaten zorgen voor betere posities in Google.
Slim gebruik van foto’s en afbeeldingen helpt Google je website te vinden
Gebruik unieke, sprekende beelden bij je verhaal. Dit is belangrijk, omdat steeds meer mensen zoeken op afbeeldingen. Let erop dat je de Alt-tags gebruikt om Google te helpen met wat de foto laat zien.
Wanneer je mooie beelden hebt gekozen, zorg er dan voor dat de beelden geen invloed hebben op de laadsnelheid van de website. Je kunt de snelheid hier controleren. Een lange laadtijd heeft een sterke negatieve invloed op de vindbaarheid van de website in Google. Sinds de Hummingbird update is deze invloed sterk toegenomen.
Om hoger in google te komen, gebruik je tekst, titels en koppen op je webpagina!
Voor een tekst die hoger in google staat, is het van belang om erop te letten dat het centrale onderwerp van de tekst duidelijk naar voren komt. Het onderwerp waarop je gevonden wilt worden mag niet meer dan 3-4% van de tekst bevatten.
Voor de leesbaarheid lijkt een korte tekst misschien makkelijk, maar Google ziet graag volle teksten (+300 woorden), omdat die simpelweg meer informatie bevatten. Google wil mensen van goede, relevante informatie voorzien.
Schrijf een pakkende titel die de tekst omschrijft en de aandacht trekt.
Schrijf een goede meta-description die de pagina in 3 regels beschrijft. Vaak wordt gezegd om maximaal 140 lettertekens te gebruiken, maar Google toont soms snippets van meer dan 250 lettertekens.
Zorg voor een goede indeling met pakkende koppen boven de alinea’s. Geef de koppen H1, H2 of H3 tags om het belang van de koppen aan te geven.
Wanneer je woorden gebruikt die wat uitleg kunnen gebruiken, maak dan een hyperlink naar een interne of externe pagina met uitleg. Gebruik niet te veel hyperlinks. Ga uit van een hyperlink per 80-100 woorden.
Linkbuilding, zorg dat men naar jouw website verwijst
Een factor die ook meetelt, is het web van linkjes die naar jouw website verwijzen. Wanneer je daar actief aan werkt noemt men dat linkbuilding. Als je informatie goed en relevant is, verwijzen mensen en bedrijven graag naar jouw webpagina’s.
Een goede link moet je verdienen met een goed verhaal. Dan is de relevantie het hoogst en heeft de link veel waarde. Het draait om context.
Hoe beter de context rondom de link en hoe beter de kwaliteit en berouwbaarheid van de site die naar jouw webpagina verwijst, hoe hoger de waarde van de link. Dit heeft weer effect op de positie van jouw website op de zoekterm waar je aan werkt.
Er wordt vaak gewerkt met betaalde linkjes of linkruil, wij zijn hier geen voorstander van. Er zijn veel aanbieders met lage kwaliteit websites en schrale content. Wanneer je het verwijzende artikel leest zal je merken dat het item inhoudelijk weinig waarde toevoegt. Het bieden van een link is het doel van de site. Het is een kwestie van tijd tot Google hiertegen zal gaan optreden.
Vergeet niet om binnen jouw website ook interne linkjes te maken naar pagina’s die het verhaal op de betreffende pagina ondersteunen. Zo krijgt Google inzicht in het geheel van jouw kennis en kunde.
Deel je verhaal via social media om hoger in zoekresultaten te komen
Waardevolle content zorgt ervoor dat je lezers de inhoud sneller delen via Facebook, Twitter, Google Bedrijven etc. Google herkent en erkent sociale waardering zoals likes, retweets en pins. Een goede sociale waardering plaatst je hoger in Google.
Vergeet de Google Mijn Bedrijf vermelding van jouw bedrijf niet. Je kunt updates plaatsen via jouw Google Mijn Bedrijf vermelding. Wanneer je relevant genoeg bent, verbindt Google misschien jouw bedrijf wel aan een zoekterm.
Google zal je helpen lezers te vinden, maar voor het versterkende effect moet je ervoor zorgen dat je verhaal makkelijk verspreid kan worden via social media.
Gebruik de mogelijkheden van Google Local. Google ziet al snel waar je bent. Aan de hand van gegevens van je IP-adres, bijvoorbeeld wanneer je Gmail of andere Google diensten gebruikt. Als Google weet waar je bent, dan stemt Google de zoekresultaten af op plek waar je bent en persoonlijke interesses.
Plaats niet eenmalig een goed bericht of verhaal, maak er een goede gewoonte van. Google zal dit opmerken en je belonen voor jouw werk.
Google Ads is de snelle weg om hoger in Google te komen. Het uitgangspunt is eenvoudig. Je betaalt per klik op de zoektermen die je kiest. Hoeveel je betaalt voor bepaalde zoekwoorden is afhankelijk van de concurrentie. Hoe meer concurrenten bieden per klik, hoe hoger de prijs wordt. Ads is zeer effectief voor zoekwoorden waar het lastig is om een goede organische zoekpositie te krijgen (zonder adverteren). Wanneer je ervoor kiest om via Ads advertenties hoger in Google gevonden te worden, dan kies je voor de kostbare kortetermijnoplossing. Je hebt een advertentiebudget nodig, met goed gekozen zoekwoorden én mooi afgestemde advertenties. Zo kom je relatief (eenvoudig) hoger in google.
Google heeft je een goede positie gegeven, en nu?
Je website staat hoger in Google, je wordt goed gevonden op relevante zoektermen en meer mensen bezoeken jouw pagina’s. Dan wil je natuurlijk niet dat het daarbij blijft. Nu zal jouw website de rest van het werk moeten doen, namelijk je bezoeker verleiden om voor jou te kiezen. Alleen gevonden worden zorgt niet voor een beter bedrijfsresultaat. Naast informeren is het ook de bedoeling van de website dat de bezoeker contact met je opneemt of een aankoop doet. Hoe je dat lukt? Zorg voor meerdere manieren waarop de bezoeker contact met je op kan nemen. Dat kan door buttons, linkjes, invulformulieren, je bedrijfsinformatie in de footer en een goede contactpagina.
Wil je meer weten over hoe je hoog in Google komt? Kom dan gerust langs voor koffie, onze ervaren SEO-specialisten vertellen je graag meer over hoe wij dit voor onze klanten toepassen als onderdeel van onze abonnementen!